Arkitekten som ritar broar mellan verksamheten och IT

IT-arkitekt Mikael

Fotbollsfantast, fyrabarnspappa och IT- samt Verksamhetsarkitekt – Mikael Kuldkepp är den nyfikna problemlösaren som tar alla möjligheter han får att utvecklas inom sitt expertområde och rita broar mellan IT och verksamheten. Mottot i livet är att ha roligt och att sprida glädjen vidare till andra!

Stockholm visar sig från sin soligaste sida när vi möter Mikael på Stadion. Det är en väldigt fin arena tycker han. Finare än bra. Mikael är lite av en upptäckare som uppskattar att berika sig själv med vad världen har att erbjuda. När han reser vill han ta del av nya maträtter, kulturer och sevärdheter och det är utifrån den aspekten som han uppskattar att arenan får stå kvar och är öppen för allmänheten. Förutom att platsen i sig väcker härliga minnen från Mikaels uppväxt och engagemang i fotbollen är ett besök till Stadion lite som att besöka ett museum. Han menar att man där kan känna in historien från en annan tid och allt som hänt sedan arenan byggdes inför OS 1912.

- Det finns en charm med det gamla som varit, och den har sin klassiska arkitektur, säger han

Det är lustigt att Mikael nämner ett intresse för just arkitekturen, eftersom det bokstavligen går igen i hans profil som lösnings-, domän- och verksamhetsarkitekt på dotterbolaget Novatrox.  

- Man kan säga IT-arkitekt också, men det är väldigt generellt vilka roller som ingår i det, säger han.

 Mikael beskriver sin roll som arkitekt att i första hand förstå behov. Att beskriva vad en vanlig arkitekt gör är nästan enklare, menar han. På samma sätt som det finns husarkitekter finns det exempelvis IT-arkitekter och båda tar, beroende på behov, fram en ritning att lämna över till någon som ska bygga något. Husarkitekten vänder sig till hantverkare, medan Mikael vänder sig till utvecklare eller team.

IT-arkitekt Mikael

Barnen, sporten och skratten förgyller livet

Mikael uppskattar allt det roliga som livet har att erbjuda och en av hans största styrkor är att han får andra att ha roligt. Det är ett motto som kan appliceras både i privat- och arbetslivet.

- Att skratta innebär inte att man är oseriös i sitt jobb, även om man är i ett allvarligt läge. Ha roligt är litegrann mitt motto. Men aldrig på andras bekostnad, belyser han.

Till vardags är Mikael fotbollstränare till ena dotterns fotbollslag och mottot går igen i pedagogiken även där. Det blir fokus på att se till att tjejerna har roligt, snarare än att allt ska vara på blodigt allvar.

Det är roligt att vara pappa till barnen Cajsa, Emma, Elliot och Casper som bor hos honom på femtio procent. På deras tid tillsammans ser Mikael till att minimera skärmtiden och engagera sig istället. Han är ganska ”lekig” av sig och uppskattar att han får återuppleva det som han själv tyckte var roligt som barn.

- Vi bygger Lego och spelar retro Nintendo… Man kan ursäkta sig att man leker med barnen när man leker själv, haha!

Den resterande delen av tiden ser Mikael till att fylla ut med allt det andra som berikar hans liv, det vill säga sporten och tiden med vänner. På ledigheterna åker Mikael gärna skidor, men till vardags är det bollsporter som gäller. Han berättar lite skämtsamt att det blir många vändor till padelhallen i brist på andra lagsporter med boll. Det brinnande intresset ligger nämligen i att följa fotbollsallsvenskan och Mikael beskriver matcherna som en slags verklighetsflykt, eftersom han går in i dem med hundra procent fokus. 

- Jag tror att alla med ett brinnande intresse kan känna igen sig i att det är en slags verklighetsflykt. Nu är det fotbollsmatch som jag kan fokusera på, som är viktig här och nu, dessa två timmar. Man har kul och kopplar bort världen för en stund.

Fotbollen har fler fördelar än så. Förutom att den innebär gemenskap fungerar matcherna som Mikaels känsloventil.

- Man får utlopp för sina känslor där. Det sägs att män håller inne sina känslor och för min del är fotbollen en känsloventil som jag tror är positiv. Jag blir ledsen om det blir förlust, men framförallt glad om vi vinner, säger han.

En frågvis problemlösare

Mikael är lösningsorienterad och det har han varit sedan barnsben. Intresset för matematik samt knep och knåp, i kombination med drivkraften att göra skillnad och lösa problem för andra, har alltid varit centralt i både karriär och privatliv.

- Jag beställde en knep och knåp-utmaning till dottern nyss. Det var roligt när jag var liten och det är roligt nu! Att lösa någon annans problem på ett bra sätt och faktiskt se att det ger ett bra resultat blir dessutom en liten ego-boost och den är ju härlig!

Det finns en framträdande ifrågasättande sida hos Mikael. För en arkitekt kan det helt klart vara en styrka att vara frågvis, speciellt på hans vis, eftersom det kommer ur nyfikenheten och viljan att skapa långsiktigt hållbara lösningar. Mikaels arbete handlar mycket om att förmedla en vision och få med sig alla på tåget. Då är ifrågasättandet enormt viktigt, menar han.

- ”Varför, varför, varför?”. Det handlar bara om att jag vill säkerställa att jag förstår rätt, så att vi kan hitta den bästa lösningen, och man förstår bättre om man tar sig till grundorsaken genom att bryta ner problemet. Jag är ju matematiskt lagd, och ju högre upp i matematik man kommer räcker det inte med att bara säga vad svaret är utan man måste redovisa hur man kommer fram till svaret. Det är lite samma i det här fallet.

IT-arkitekten utan IT-intresse

Mikael växte upp med akademiker som föräldrar och storasyskon på naturvetenskaplig linje. Han ville gå samma bana och år 1997, när det var dags för honom att börja gymnasiet i samband med IT-boomen, hade Tyresö Gymnasium en ny spännande naturvetenskaplig linje med datainriktning som fångade hans intresse. När det senare var dags för universitetsstudier föll valet på KTH och en ingenjörsexamen med datainriktning.

Trots en gedigen bakgrund och utbildning inom IT har det, till skillnad från många andra i branschen, aldrig funnits något naturligt framträdande IT-intresse hos Mikael.

- Ibland har jag känt mig lite malplacerad, vissa i skolan gick direkt och byggde datorer och programmerade på fritiden. Jag har aldrig haft det där, säger han.

För en utomstående kan det verka lite märkligt att det inte finns någon korrelation, men för Mikael är det självklart hur IT är ett verktyg precis som att man förr använde sig av penna och papper.  

- IT är ju överallt, det är så man löser saker och ting på samma sätt som man förr använde papper och penna. Mitt intresse ligger i lösa problem. Och behoven finns hos verksamheten. Men det är inte roligt att bara vara i problemen utan då vill man ju lösa dem också och det gör man med IT!

 

Gränslandet mellan verksamheten och IT

Mikael vill slå ett slag för vikten att förstå verksamhetens behov. Han förklarar att IT-arkitekturen staplar ner hur vi ska skapa någonting med hjälp av IT, medan verksamhetsarkitekturen handlar om vad man gör och vad man levererar för nytta, vilket i sin tur ska tillgodose kundens behov. Mikael brinner för att lösa dessa behov genom att verka i gränslandet mellan verksamheten och IT och hans slagord till IT-världen är: ”IT finns för verksamhetens skull. Punkt.” Det sorgliga, menar han, är att många inte har den bilden. Men Mikael ser det som sin viktigaste uppgift att få folk att förstå det.

- Tyvärr är det ibland ett gränsland och lite vi och ni och då kan det hända att man frågar sig: ”Varför är inte verksamheten med här, varför sitter vi och gissar saker?”. Sen borde verksamheten även vara intresserade av att veta vad IT faktiskt gör, säger han.

Detta genomsyrar i stort sätt allt Mikael gör och hans styrka är att han förstår båda lägren. Han ser de verkliga behoven hos verksamheten samtidigt som han, med hjälp av sin goda kunskap i hur saker och ting kan realiseras på ett bra sätt IT-mässigt, har nära tillgång till de som faktiskt kan lösa behovet.

- Man kan säga att jag vet lite om mycket. Eller så kan man säga att jag är bra på att se saker ur ett större perspektiv och ha en översikt, säger han.

Agilt ledarskap och kompetensutveckling inom verksamhetsarkitektur  

Mikaels intresse för verksamhetsarkitektur har vuxit fram under karriärens gång. Han tar alla möjligheter han får att kompetensutvecklas, genom att förkovra sig i olika ramverk, modeller, standarder och arbetsmetodiker.

- När man går kurser och certifieringar märker man att man förstår hur det funkar. Det finns en styrka i att prata de facto standardtermer för då gör man sig förstådd.

 När Mikael beskriver sin roll handlar den till stor del om att delta i olika möten och grupper samt vara bollplank. Många gånger kan den innebära att få ihop en grupp och hålla i riktlinjer, då kan han behöva styra eller delegera för att nå till målen. För honom handlar agil arkitektur och det agila ledarskapet om att vara pragmatisk.

- Vi vill bort dit men vägen kommer vara sicksack eftersom det finns en verksamhet som ska hänga med. Så, hur kan vi ta steg och nå målet i rimliga proportioner? Om två år kanske det vi ritat upp är förändrat, men vi har ändå verksamhetsnytta som vi kan leverera, i form av sprintar.

 Mikael hävdar bestämt att agilitet fortfarande kan vara strukturerat. Flexibla och självständiga team i all ära, men om någon redan byggt en viss funktion och satt den i verket så bör den användas, menar han.

Den ansvarstagande pappan

Ledaregenskaperna går igen även på hemmaplan när Mikael axlar rollen som fyrabarnspappa. Han är planerande, ansvarstagande och konsekvenstänkande – att tänka på gruppen, olika kontexter och se saker ur en helhet några av framgångsfaktorerna för att lösa vardagspusslet. När familjen är på väg mot påsklovsresa till fjällstugan i Åre finns det helt klart en fördel med att ha tagit reda på var nästa matställe eller rastplats finns.

- Jag är analytisk på gott och ont, men jag tycker att det underlättar i livet att tänka till ibland.

Om någon vill göra på ett visst sätt brukar Mikael undra vad det kommer få för konsekvenser för andra. Den ansvarstagande sidan skulle kunnat vara något som växt fram i och med papparollen men detta är ett personlighetsdrag som Mikael haft sedan han var liten.

- Jag kommer ihåg att jag brukade kallas för lillgammal när jag kunde utbrista sånt som ”Har vi med oss alla?”, då jag brydde mig och tog ansvar för saker som ingen lagt på mig. ”Men sluta bry dig” sa dom. Haha!

IT-arkitekt Mikael

Laget före jaget med många bollar i luften

Floskler hit och floskler dit, men faktum är att dessa två sägningar faller väldigt bra in i sammanfattningen av Mikaels liv och karriär. För bakom den bokstavliga parallellen som går att dra till passionen för fotbollslaget och utövandet av diverse bollsporter, finns där en ansvarstagande pappa, vän, fotbollstränare och konsult med gruppens behov i sikte. Han som vill ha med sig alla på tåget och se till att ha roligt på vägen.

 Novatrox är en del av Time People Group – som tillsammans med tio dotterbolag erbjuder specialistkonsulter nischade inom olika expertisområden.

Föregående
Föregående

IT-arkitekten i ständig utveckling