Vad är Artificiell Intelligens?

Artificiell intelligens (AI) är helt enkelt konstgjord intelligens, dvs något som vi skapat för att bete sig intelligent. Hur vi får en AI att åstadkomma det är sekundärt, även om det är intressant i sig. Det viktiga är att den kan bete sig på ett sätt som vi uppfattar som intelligent. I princip skulle man kunna bygga en AI genom att på ett sinnrikt sätt koppla ihop glasspinnar med gummisnoddar, men det är ju inte så praktiskt (eller miljövänligt) så vi använder istället datorer för ändamålet.


Robot med artificiell intelligens
Vad är artificiell intelligens?

Vad är Turing-testet?

Alan Turing formulerade för länge sedan något som kallas för Turing testet. Enkelt uttryckt fungerar det så här: Om vi sätter en AI och en människa bakom ett skynke och kommunicerar med båda med lappar, kan vi då skilja människan från AI:n? Om inte har AI:n klarat Turing testet. Vi kan skriva vad som helst på våra lappar, frågor, problem, känslosamma yttranden, personliga betraktelser och AI:n ska ändå kunna svara vettigt på det vi säger. Ganska elegant test eller hur?


Turing test
Turing test

Nu finns det förstås invändningar mot Turing testet. Amy Webb [The Big Nine: Amy Webb] menar att det inte är så speciellt intressant om en AI klarar testet. Det intressanta är snarare om AI:n kan fungera som en bra team player som bidrar till vårt arbete.


Hur får man då en AI att bete sig intelligent?

Den frågan har forskare ägnat sig åt i ungefär 70 år. Man har prövat olika tekniker för att åstadkomma det och hela tiden tagit viktiga kliv framåt. Tidigt använde man ofta symbolmanipulering och sökträd på olika sätt, till exempel att låta en AI: på olika sätt pröva olika kombinationer för att uppnå ett resultat. På det sättet lyckades man till exempel genomföra matematiska bevis och vinna i schack mot stormästare – något som de flesta av oss tycker är svårt eller omöjligt. Fast så fort vi hade byggt en AI som var bäst i världen på schack så tyckte vi inte längre att det var AI på riktigt, kanske för att vi förstod hur algoritmerna fungerade. På samma sätt har man hela tiden flyttat fram gränsen för vad som är riktig AI. Ganska orättvist tycker vi 😊. Kanske är det så här för att vi tycker att det är något magiskt med vår egen intelligens?


Vad är en perceptron?

Parallellt med symbolmanipulering fanns det forskare som letade sätt att efterlikna hur vår hjärna fungerar på neuron-nivå. Tidigt utvecklades en artificiell neuron – Perceptronen. Perceptronen kan ta ett antal insignaler (till exempel från andra Perceptroner) och genom någon slags intern process räkna ut hur utsignalen ska se ut – ungefär som våra neuroner. Beväpnad med dessa tankar kunde vi successivt bygga riktigt klyftiga lösningar för att förstå tal och analysera bilder. Successivt fick vi också tillgång till betydligt större datorkraft, ännu bättre algoritmer och framförallt teori-bildningen för hur man ska forma den interna processen. Detta kallar vi nu för Machine Learning och det har blivit den dominerande tekniken för att åstadkomma AI.


Vi befinner oss just nu i en fascinerande och halsbrytande resa mot framtiden, en framtid där våra liv kommer att förändras radikalt allteftersom vi kan förstärka våra egna förmågor med en successivt mer kapabel medspelare – AI:n.


På Novatrox PolarMind hjälper vi företag att komma igång och implementera Artificiell Intelligens. Se våra AI-tjänster för mer information.


 

Nyfiken på mer information, kontakta Jonas Göransson

51 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla